Kérdése van? Hívjon minket! +36/1 280-3044

A halláskárosodás okai

A halláscsökkenés az időskor velejárója; csakúgy, mint a látásromlás. Szinte minden idős embernek szüksége van szemüvegre. 10 nagyothalló közül 9-nek időskori nagyothallása van. Ezen kívül tartós zajbehatás, fejet ért trauma, vagy genetikai okok húzódhatnak meg a halláscsökkenések hátterében.

 

A halláscsökkenések típusai:

 

Szenzorineurális halláscsökkenés

Az összes nagyothallás 90%-a az időskorral összefüggő természetes folyamat része, csakúgy, mint a távollátás.

Mitől alakul ki a szenzorineurális halláscsökkenés?

A szenzorineurális hallásveszteséget leggyakrabban a belső fülben levő csiga szőrsejtjeinek a pusztulása, ritkábban a hallószervtől az agykéreghez vezető hallóideg sérülése okozza. Ennek eredményeképpen az agykérget elérő jelek nem tartalmazzák azokat a fontos auditoros információkat, melyek a hangok meghallásához és a beszéd megértéséhez elengedhetetlenek. Az idős korral együtt járó természetes folyamatokon kívül zajártalom, fejsérülések, genetikai tényezők, betegségek, tumoros elváltozások, és bizonyos erős gyógyszerek is okozhatnak szenzorineurális halláscsökkenést. A szenzorineurális halláscsökkenésre megoldást nyújthat a hallókészülék.

 

Vezetéses halláscsökkenés

Próbálta már bedugni a fülét vattával, hogy el tudjon aludni a közlekedés zaja mellett? A vezetéses halláscsökkenésben szenvedők nagyjából így hallanak.

Mitől alakul ki a vezetéses halláscsökkenés?

Ennél a típusú halláscsökkenésnél valamilyen - a külső vagy a középfülben levő - mechanikai akadály zárja el a hang útját, mely így nem tudja elérni a belső fülben levő hallószervet. Felszaporodott fülzsír, fertőzések, lyukas dobhártya, a hallócsont láncolat szakadása, illetve meszesedése okozhat vezetéses hallásromlást. A műtéti beavatkozás általában megoldja a vezetéses problémát. Ha azonban ez nem kivitelezhető, hallókészülékkel is javíthatjuk a hallást.

 

Ha valakinek szenzorineurális és vezetéses bántalma is van, azt kevert típusú hallásvesztésnek nevezzük.

 

 

A halláscsökkenés fokozatai

 

Hogyan mérjük a hallást?

 

Hallószervünk a hang magasságát és hangosságát fogja fel, melyeket frekvenciával és intenzitással fejezünk ki. A mély hangok alacsony frekvenciájúak, míg a magas hangok magas frekvenciájúak.

A hangosság mértékegysége a dB (deciBel). Ez fejezi ki a hang intenzitását. Egy kellemes társalgás hangereje pl. 60 dB, a fűnyíróé 100 dB. Az emberi fül a -10 dB - 120 dB-ig terjedő intenzitást képes felfogni.

A halláscsökkenés súlyosságát az határozza meg, hogy milyen hangosnak kell lennie a hangnak ahhoz, hogy az egyén meghallja. A halláscsökkenéseket az alábbi ábrán (audiogramon) látható kategóriákba soroljuk: