Kérdése van? Hívjon minket! +36/1 280-3044

A halláscsökkenésről

A hallóképesség romlásával az élet hangjai is kezdenek elhalványulni. A legtöbbeknél ez a folyamat csak nagyon lassan és alig észrevehetően megy végbe, lépésről-lépésre. Először a magas frekvenciájú hangok tűnnek el. Elhalkul a madarak csiripelése, a zenében a felső hangok eltompulnak. Azonban mivel az alacsony frekvenciájú hangok még mindig tökéletesen hallatszanak, így az érintettek többségének fel sem tűnik, hogy a világ hangjai, már nem csengenek úgy mint korábban.

A károsodás előbb-utóbb a többi frekvenciára is átterjed, megnehezítve ezáltal az emberi kommunikációt. Gyakran nem érzékelik majd a halk mássalhangzókat és ezáltal egyre nehezebb lesz majd az egyes hangokat egymástól megkülönböztetni.

A betegek a nagyothallás következtében fokozatosan észreveszik, hogy bár még jól hallják beszédpartnerüket, de erős környezeti zajok mellett már nem igazán értik mit is mondanak nekik. Az is bebizonyosodott, hogy a televíziót hangosabbra kell venniük ahhoz, hogy hallják, illetve gyakran van az az érzésük, hogy a környezetükben lévő emberek mondanivalója nem mindig tűnik olyan tisztának és érthetőnek, mint azelőtt.

Ha érdekli a hallásvesztés, töltse le tájékoztatónkat: A hallásvesztésről

Hogy állapíthatja meg, hogy romlik-e a hallása?

Amikor hallóképessége romlásnak indul, többnyire eltaszítja magától a környezetében tartózkodó embereket. Szabályszerűen, olyan mértékben történik ez a fokozatos romlás, hogy az ember szinte nem is sejti, hogy a rossz hallás a későbbiekben problémához is vezethet. De léteznek erre figyelmeztető jelzések, amiket figyelembe kellene venni: ha mindenféle környezetzaj miatt már egyre kevésbé hallja beszédpartnerét, s már-már vissza kell kérdeznie partnerének az elhangzottakról, ha a televíziót gyakran hangosabbra állítja mint ahogy azt általában szokta hallgatni, ha gyakran előfordul, hogy nem hallja meg az ajtócsengőt vagy a telefont, ha olykor-olykor nem veszi észre a hangjelzéseket - mindezek a jelek arra utalnak, hogy hallóképessége fokozatosan romlik.

Ha ezek a szituációk rendszeressé válnak, egyre több fáradságot vesz igénybe a beszédpartner mondanivalójának követése, s a félelem attól, nehogy elveszítse a fonalat, kimerüléshez vezet.

Végül majd egyre inkább keresni fogja az utat kifelé, az emberekkel való társalgás szükségessége alól, ezzel pedig lemond mindarról, ami az eddigi életében örömet okozott.

Töltse ki kérdőívünket, hogy megtudja, szüksége van-e segítségre: Kérdőív

Ön nincs egyedül!

Világszerte 500 millióra tehető a halláscsökkenéssel élők száma. A 60 év felettiek 30%-át érinti a halláscsökkenés, de sajnos, a fiatalabb korosztályban egyre nő a számuk, mely civilizációs ártalomnak, zajterhelésnek tudható be.

A hallássérülés láthatatlan akadálynak tűnik. Azonban nem alábecsülendő ez az életminőség szempontjából negatív következmény. Egy tanulmány (National Council on Aging, NCOA), ami nemrég az Egyesült Államokban látott napvilágot, hogy a hallássérülés sokszor depresszióhoz, félelemállapothoz vezet. Ide tartoznak még a paranoiás életképek, szociális problémák, bosszankodás, és önmarcangolás.

Általában ezeknek az embereknek rosszabb az egészségi állapota mivel a szociális kapcsolattartás lehetősége szűkösebb, s ebből kifolyólag az anyagi helyzetük is kedvezőtlenebb mint átlagosan a lakosság többi részének.

Az NCOA közzé tette többek közt azt is, hogy azok a halláskárosultak, akik kezelve vannak - készülékkel vannak ellátva, vagy orvosi beavatkozáson estek át - stabilabb családi háttérrel és kifejezettebb öntudattal rendelkeznek, lelkileg erősebbek, és függetlenebbül, biztonságosabban cselekszenek. A kezelés által egészségesebbnek érzik magukat, jobban ápolják intenzív szociális kapcsolataikat, ellentétben azokkal a halláskárosultakkal, akik nem kezeltetik magukat.

Mit tehet Ön, ha felmerül a halláskárosodás gyanúja?

Statisztikai adatgyűjtő vizsgálat során bebizonyosodott, hogy a súlyosabb halláskárosodásban szenvedő betegek évekig vártak, mielőtt megpróbáltak valamilyen megoldást keresni problémájukra. Egyrészt ez hiúság, másrészt ellenállás a hallássérülés beismerésével szemben, vagy idegenkedés a hallókészülék viselésétől. De éppúgy megtalálhatóak az okok ezekben a nehézségekben: a halláskárosodást felismerni és a mögöttes jelentését helyesen értelmezni.

S akkor, amikor már végre orvoshoz fordul vagy elmegy egy hallókészülék szaküzletbe, rádöbben, hogy időközben mennyi értékes hallanivaló kerülte el a figyelmét.

Pedig ez a probléma megoldható. Ezért: Minél hamarabb észreveszi a halláskárosodást, annál hamarabb analizálják azt és a hallókészülék technológia modern rendszerével kompenzálják. Így annál hamarabb haszna származik a professzionális kezelésből, ami visszaadja korábbi hallóképességének jelentős részét és újra részesülhet az élet apró örömeiben.

Hallásszaküzleteinkben szakképzett audiológus orvosok és asszisztensek várják Önt ingyenes hallásvizsgálattal és tanácsadással: Szaküzleteink elérhetőségei