Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. További tájékoztatásért kattintson ide. Elfogadom
Termékek Menü

Mit tehetünk, ha fülzúgástól szenvedünk?

Néha a normálisan működő fül, hirtelen hiperaktívvá válik. Ilyenkor folyamatos, zúgó hangot hallani, ami álmatlanságot okoz és kétségbeesésbe kergeti a beteget. Az emberek negyede élt már át ilyen „zúgást a fülben”. Közel 10 % hallja ezeket a hangokat 5 percen keresztül, vagy hosszabban megszakítás nélkül, és 3 % szenved krónikus fülzúgástól.

A svájci DisMark cég évekig dolgozott az olyan különböző belsőfül rendellenességek kutatásán, mint a fülzúgásnak tulajdonítható átmeneti nagyothallás illetve süketség, a füldugultság érzés, a szédülés (morbus Méniére, szédülés/tériszony), az akut halláscsökkenés, valamint a halláskárosodás. A kutatások eredményeként kifejlesztettek egy olyan egyedülálló, integrált eljárást, amely lehetővé teszi az érintettek számára, hogy a kezelést saját maguk végezzék kényelmesen és gazdaságosan. A kezelés rendszeresen elvégezhető otthon vagy akár utazás közben, s így óriási a sikere. Több mint 40.000 fülzúgásos személyt kezeltek azóta sikeresen.

 

Speciális esetek lehetnek a zaj traumák (puskalövés, hangos zene), akut halláscsökkenés vagy középfülgyulladás. Ugyanúgy, mint a rendellenes vérnyomás vagy más anyagcsere rendellenesség, ez is károsodást okozhat a hallórendszer sejtjeiben. A stressz, az izomfeszülés és az alvás hiánya szintén okozhatja vagy súlyosbíthatja a fülzúgást.

A terápia különböző formái mind sikerrel kecsegtetnek, akár egyenként, akár kombinálva használjuk őket.

 

 

Az akut fülzúgás

(kevesebb, mint 1 óra legalább egyszer egy héten) esetében azonnal cselekedni kell: kevesebb stressz, elegendő alvás, a feszültség oldása, megfelelő mennyiségű víz fogyasztása, az ideális egyensúly megtalálása (munka, család, szabadidő, sportok), valamint naponta 30 perc hangterápia ajánlott.

A hangterápiás eljárás során először felmérik a fül csengésének frekvenciáját, azután pedig generálnak egy semlegesítő frekvenciát, am elyet egy speciális zenei kompozícióba ágyaznak be. Ily módon személyre szabott audio CD készül, amely semlegesíti a specifikus fülzúgás frekvenciáját. Azonnali beavatkozással, ide tartozik az ún. lágylézer kezelés is. Az akut fülzúgás három hónapon belül kezelhető.

A lágylézerrel történő kezelés teljesen biztonságos és fájdalommentes. A lézersugár még a bőr alatti (szubkután) rétegeken is áthatol és gyógyító bio-stimulálóként működik közvetlenül a kötőszövet anyagcseréjére hatva, javítva a keringést és elősegítve a hallórendszer sejtjeinek regenerálódását.

 

A szubakut (félheveny) fülzúgás

 

esetében (több mint 1 óra, legalább egyszer egy héten), átfogó jellegű kezelés javasolt azonnali kezdéssel, mert ha egyszer a fülzúgás krónikussá válik, akkor a kezelés kevésbé lesz eredményes. Ajánlatos a lágylézer kezelést és a meditációs terápiát egyidejűleg végezni. Az alvászavarok leküzdésére a kezelést érdemes kiterjeszteni alvásterápiára is. Az alvás cd hang összeállítása képes semlegesíteni az egyéni fülzúgást és elősegíti a könnyebb elalvást éjszakánként.

 

 

Krónikus fülzúgás

esetében (állandóan hallható zúgás, több mint 1 éven keresztül) a zúgás lassan rögzül a tudatban. A 100 %-os gyógyulásra ilyenkor kisebb az esély, de nem lehetetlen. A belső fül lágylézer terápiája csökkentheti, illetve megszüntetheti a fülzúgás tüneteit. Az agyban már rögzült hangfrekvenciák semlegesítésére a kiegészítő Hangterápia és a Meditáció vagy Alvásterápia kombinációja javasolt. További lehetőség az életminőség javítására, a természet hangjaival történő „maszkolás”. A NeuroSonic készülék segít abban, hogy megfeledkezhessünk a fülzúgás hangjairól oly módon, hogy a környezetből vett természetes hangokkal elfedjük őket. Ezek a természetes hangok elvonják figyelmünket a fülben lévő zajokról és megakadályozzák azok rögzülését a tudatban.