Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. További tájékoztatásért kattintson ide. Elfogadom
Termékek Menü

Hogyan működik az emberi hallószerv?

Külső fül: összegyűjti, és a hallójáraton keresztül a dobhártyához továbbítja a hanghullámokat.

Középfül: a hanghullámok megrezegtetik a dobhártyát, ami átadja a rezgést a három parányi hallócsontnak (kalapács, üllő, kengyel). Ez a folyamat fel is erősíti a hangot, mielőtt az az ovális ablakon (egy membránon) keresztül belép a belső fülbe.

Belsőfül: az ovális ablakon keresztül belépő hanghullámok hullámtermészetű mozgást indítanak el a csigában található folyadékban.

Ennek eredményeképpen a hallás receptorsejtjeinek (szőrsejtek) ezrei aktiválódnak, és elektromos jeleket generálnak. A hallóidegen keresztül a jelek az agyba jutnak, ahol hangként ismerjük fel azokat. Akinek megfelelően működik a hallása, éppúgy hallja a falevelek susogását, mint a repülőgép turbinájának a zaját.

Egy tökéletesen működő szerv megkülönböztet mindenféle vészjelzést egymástól (pl. egy közeledő autó zaját). Hallószervünk szelektivitásra is képes, és így tudjuk pl. egy hangosabb közegben fokozni a beszélgetés hangerejét egy konkrét beszélgető partnerrel, s társunk hangját megkülönböztetni, adott közegben tartózkodó másik személytől, akinek mondanivalóját éppúgy figyelve koncentrálunk a hallottakra, anélkül, hogy egyetlen szó is elkerülné figyelmünket. Másrészt pedig átélhetjük egy vonósnégyes hangzásának szépségeit vagy egy zenei előadás élményét.